Encabezado

TORNAR

La Fundació Joan Miró, la Fundació Abertis, l'AECID, l'ambaixada d'Espanya a Grècia i l'Instituto Cervantes inauguren a Atenes l'exposició ‘Univers Miró’ amb una selecció renovada d'obres de l'artista

Administración Abertis,

  • Del 13 al 27 de juliol de 2023, l'Instituto Cervantes d'Atenes, a Grècia,  acollirà una edició renovada de l'exposició itinerant “Univers Miró”, que  inclou una tria d'obres pictòriques i escultòriques de l'artista, així com  fotografies de Joaquim Gomis que mostren el procés creatiu de Miró.
  • L'exposició permetrà copsar, a través d'obres corresponents a l'última  etapa de creació de Miró, com l'artista treballa i consolida el llenguatge  propi que va anar refinant al llarg de la seva prolífica trajectòria.
  • “Univers Miró” arriba renovada a la capital grega després d'una gira  internacional d’èxit que l'ha dut a Roma, Berlín, Dublín, Brussel·les, París,  Nova Delhi, Puerto Rico i Mèxic, gràcies a la col·laboració de la Fundació Miró  amb el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, l'Instituto  Cervantes, l'AECID i la Fundació Abertis.

 

Barcelona,  12 de juliol de 2023. Aquest estiu, l'exposició itinerant “Univers Miró” es podrà visitar, totalment renovada, a l'Instituto Cervantes d'Atenes del 13 al 27 de juliol. Hi farà parada en el marc de la gira internacional que ja l'ha dut a visitar països com França, Itàlia, Alemanya, els Estats Units, Mèxic o Puerto Rico. En aquesta ocasió, la mostra incorpora noves obres pictòriques i escultòriques de Joan Miró, així com una selecció renovada de fotografies del procés creatiu de l'artista, signades per Joaquim Gomis i procedents de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Concretament, l'exposició permetrà contemplar les pintures Dona i ocells (1969), Pintura (1971-1973) i Cap, ocell (1976), procedents del fons de la Fundació Joan Miró. Es tracta, en tots tres casos, d'obres corresponents a la darrera etapa de l'artista, en la qual va treballar composicions més denses que tendien a ocupar tota la superfície pictòrica amb d'altres més senzilles, gestuals i poètiques. En paraules de Véronique Dupas, comissària de l'exposició i autora del text de la publicació que acompanya la mostra, "malgrat les diferències des d'un punt de vista formal, les tres pintures de la mostra comparteixen l'ús d'una mateixa gamma cromàtica, reduïda a colors primaris, acompanyats del color negre que adquireix una funció estructural".

La cuidada selecció d’“Univers Miró” també inclou les escultures Dona (1966) i Personatge (1968), provinents del fons de la Fundació Miró i pertanyents a la dècada de 1960, quan Miró va emprendre una producció escultòrica ambiciosa, connectant amb l'objet trouvé o l’objecte trobat. Tal com remarca Dupas, “l'artista va trobar la inspiració en tota mena de materials recollits a l'atzar a la natura durant els seus passejos, o en objectes modelats per la mà de l'home que col·leccionava als seus tallers".

Més enllà d'això, “Univers Miró” presenta una tria de fotografies que documenten els processos creatius de l’artista i els seus entorns de treball. Les instantànies són obra de Joaquim Gomis (Barcelona, 1902-1991), impulsor artístic i gran amic de Joan Miró, que va fotografiar l’obra i l’ambient creatiu de l’artista al llarg de la seva trajectòria. Gomis va ser el primer president del patronat de la Fundació Joan Miró, on, per desig dels hereus, es gestiona i es difon el seu arxiu fotogràfic, dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Les obres de la mostra permeten al visitant descobrir com Miró “es va convertir en un artista multidisciplinari, capaç de treballar en diversos registres, que van de la densitat a la lleugeresa, dels grans als petits formats, de la violència a la poesia”, conclou la comissària.

“Univers Miró” arriba a Atenes en el marc d'una gira internacional d’èxit que va arrencar el 2019 i que ja ha dut l'exposició a les ambaixades d'Espanya a Roma, Berlín, Dublín, Brussel·les, París i Nova Delhi, a la residència de l'ambaixador d'Espanya a Washington, així com al Centre Cultural d’Espanya a Mèxic i al Museo de Arte de Puerto Rico. El projecte està impulsat per la Fundació Joan Miró i compta amb la col·laboració de la Fundació Abertis, del Ministeri d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d'Espanya, de l'Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID) i de l'Institut Cervantes.

 

Sobre Joan Miró

Barcelona, 1893 –  Palma, 1983

Joan Miró neix a Barcelona el 1893, però els seus paisatges emocionals, els que el formaran com a persona i artista, són essencialment Mont-roig, París, Mallorca i més endavant Nova York i el Japó. Mont-roig, una petita població de la comarca del Baix Camp, serà el contrapunt a l'agitació intel·lectual que viu a París als anys vint amb els poetes surrealistes, i a l'estímul de l'expressionisme abstracte que descobreix a Nova York als anys quaranta. Més tard, en plena Segona Guerra Mundial, Joan Miró abandonarà el seu exili a França i s'instal·larà a Palma de Mallorca, espai de refugi i de treball, on el seu amic Josep Lluís Sert dissenyarà el taller que sempre havia somiat. L'arrelament al paisatge de Mont-roig primer i al de Mallorca després serà determinant a la seva obra. L'enllaç amb la terra i l'interès pels objectes quotidians i per l'entorn natural seran el rerefons d'algunes de les investigacions tècniques i formals. Miró fuig de l'academicisme, a la recerca constant d'una obra global i pura, no adscrita a cap moviment determinat. Contingut en les formes i en les manifestacions públiques, és a través del fet plàstic on Joan Miró mostra la seva rebel·lia i una gran sensibilitat pels esdeveniments polítics i socials que l'envolten. Aquest contrast de forces el portaran a crear un llenguatge únic i personalíssim que el situa com un dels artistes més influents del segle xx.


Sobre  la Fundació Joan Miró

La Fundació Joan Miró va ser creada pel mateix artista i va obrir les portes al públic el 1975. Posseeix una col·lecció única d’obres de Joan Miró, la seva biblioteca personal i un arxiu amb tots els seus dibuixos preparatoris, cosa que la converteix en un centre de referència en la recerca, la divulgació i la promoció de la producció i el llegat de l’artista.

Des de la seva inauguració com a primer museu de Barcelona dedicat a l’art modern i contemporani, la Fundació Joan Miró ha compartit amb el món l’obra i el llegat de l’artista. Amb el suport d’institucions públiques i privades, ha promogut i desenvolupat projectes internacionals i nombroses exposicions temporals. També ha impulsat l’Espai 13, una de les primeres sales dedicades a artistes i comissaris emergents, i alhora un espai educatiu actiu centrat en la promoció de la creativitat i a comprendre millor les pràctiques artístiques modernes i contemporànies.

 

Sobre  la Fundació Abertis

La Fundació Abertis va néixer el 1999 com a entitat sense ànim de lucre amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament sostenible dels diferents territoris i països on té presència el Grup Abertis. En els últims anys, la Fundació Abertis ha aconseguit difondre la cultura als territoris on opera. Ho ha fet apropant al públic l’obra de grans artistes espanyols, com ara Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Diego Velázquez o Antoni Gaudí en països com França, Itàlia, l’Argentina, el Brasil o Xile. La Fundació Abertis també duu a terme accions destinades a millorar la seguretat viària amb l’objectiu de reduir la sinistralitat, així com accions socials a favor dels col·lectius més desprotegits, i contribueix al desenvolupament de la Xarxa Internacional de Càtedres Abertis als països on té presència, com ara Espanya, França, Puerto Rico, Xile, l’Argentina, el Brasil, Itàlia o Mèxic.


Descarregar nota de premsa

Notícies Relacionades

Compartir

Modificar cookies