TORNAR
La Càtedra Abertis, associada a la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha lliurat avui els seus Premis Abertis en investigació sobre Gestió d'Infraestructures de Transport i seguretat viària a Espanya, corresponent a les edicions XVII i XVIII, en les seves dues categories: Gestió d'Infraestructures de Transport i seguretat viària. Es tracta d'una distinció que reconeix a les millors tesis doctorals o treballs de final de carrera dels estudiants universitaris de tot Espanya, relacionats amb la gestió de les infraestructures viàries en totes les seves vessants, ja sigui tècnica o de gestió, social o econòmica.
En l'edició XVII dels guardons (corresponent a la convocatòria de 2019), el premi en la categoria de Gestió d'Infraestructures de Transport ha recaigut en el Dr. Marcel Sala, de la Universitat Politècnica de Catalunya, per la tesi doctoral Modeling present and future freeway management stratregies: Variable speed limits, lanechanging and platooning of connected autonomous vehicles. Com finalista d'aquesta categoria, el premi ha estat concedit al Dr. Álvaro Rodríguez, de la Universitat Politècnica de Madrid autor de la tesi Uncertainty management and performance optimization in airport operations using probabilístic reasoning and Reinforcement learing techniques. I en la modalitat de Seguretat Viària, el guanyador ha estat el Dr. Jesús Balado, de la Universitat de Vigo, amb la seva tesi Classification and modelling of urban environments from point clouds for physical accessibility diagnosis and Pedestrian pathfinding. L'import global dels premis Abertis 2019 a Espanya puja aquest any a un total de 14.000 euros.
Respecte a l'edició XVIII (convocatòria 2020) d'aquests guardons, s'ha premiat la tesi del Dr. Manuel Fonts de la Universitat Politècnica de Madrid, Operations planning and Management in transport logistics, en la categoria de Gestió d'Infraestructures de Transport. Per la seva banda, en la categoria Seguretat Viària, el guanyador ha estat el Dr. Miguel Clavijo, de la Universitat Politècnica de Madrid, amb la seva tesi doctoral Reconstrucció de l'entorn de el vehicle per guiat autònom en escenaris complexos. Cada un dels reconeixements té una dotació econòmica de 7.000 euros.
Els guardonats passaran a ser finalistes de el Premi Abertis Internacional que es tria anualment entre els guanyadors de tots els països on estan implantades les Càtedres Abertis, i el jurat té previst reunir-se el proper mes d'octubre.
En la cerimònia de lliurament han participat Elena Salgado, presidenta de la Fundació Abertis i el rector de la Universitat Politècnica de Madrid, Guillermo Cisneros.
Prèviament a l'acte de lliurament dels premis, han tingut lloc dos col·loquis celebrats dins el Fòrum ABC d'Economia Sostenible, proposats en sintonia amb el marc conceptual de les activitats de la càtedra i clausurats per la Secretària d'Estat de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Isabel Pardo de Vera.
Sota la denominació "Universitat i Innovació: el sector de la mobilitat i el sector de les infraestructures", representants d'actors rellevants en l'àmbit de la mobilitat com SEAT, Abertis, SEOPAN, l'Associació Espanyola per a la Carretera juntament amb experts de la UPC i la UPM, han debatut sobre la contribució des de la universitat a la innovació i a la millora de el sector de les infraestructures viàries i també sobre els impactes que tindrà en la recuperació econòmica les prestacions tècniques i les exigències mediambientals que han d'incorporar els mitjans de transport del futur.
Durant l'acte, José Aljaro, conseller delegat d'Abertis, va fer especial èmfasi en la necessitat de consensuar un model eficient, just i sostenible per proveir-nos de les infraestructures viàries que necessitem tant a present com a futur, i que van a incorporar avenços importants en matèria de digitalització i eficiència ambiental i altres tecnologies que hem de ser capaços de planificar i abordar ja des d'aquest moment.
Per la seva banda, Elena Salgado, presidenta de la Fundació Abertis, va posar especial èmfasi a reivindicar el reconeixement i la participació activa del món universitari i dels experts dels centres d'excel·lència del nostre país per entre tots resoldre de manera efectiva i sostenible els reptes presents i futurs que presenten les nostres necessitats de mobilitat.
Xarxa Internacional de Càtedres Abertis
Conscients de la importància de la vinculació amb el món acadèmic per al progrés social i econòmic, Abertis promou la formació, la recerca i la transferència de coneixement entre Universitat i Empresa. Mitjançant la Xarxa Internacional de Càtedres Abertis es fomenta la generació i divulgació de nous coneixements i innovacions en els diferents camps d'activitat, posant-los al servei de tota la societat i de la comunitat tècnica i educativa i cuidant i ajudant al talent que les universitats són capaços d'aflorar i de canalitzar.
La xarxa de Càtedres Abertis està formada per les establertes a Espanya (Universitat Politècnica de Madrid i Universitat Politècnica de Barcelona, BarcelonaTech), França (École des Ponts-ParisTech), Puerto Rico (Universitat de Puerto Rico), Xile (Pontifícia Universitat Catòlica de Xile) i el Brasil (Universitat de São Paulo). I aquest mateix any s'incorporen a la Xarxa la càtedra a Mèxic, amb la UNAM (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic) i Itàlia, amb la Universitat de Pàdua.
Llançament de la nova web corporativa de la Xarxa Internacional de les Càtedres Abertis
Per la seva banda, la Xarxa Internacional de Càtedres Abertis acaba de llançar a nivell internacional la seva nova pàgina web corporativa www.abertischairs.com, amb un disseny renovat, per adaptar-la a el creixement de la Xarxa i facilitar l'accés a tots els seus continguts.
Aquest site ofereix un ampli menú en el qual s'expliquen totes les Càtedres d'Abertis, els diferents punts de contacte en cada universitat i les convocatòries de tots els premis nacionals, es presenta la Plataforma d'Innovació de la companyia i es mostra l'última actualitat de la Xarxa Internacional. A més de donar visibilitat a les càtedres, una de les funcions més destacades de la web és la de servir com a cercador i gestor d'informació, amb un registre històric de tots els treballs acadèmics guanyadors, segmentats per país o categoria entre d'altres. Aquestes són només algunes de les noves característiques dissenyades per millorar l'experiència d'usuari.
30 novembre 2023
La iniciativa és una crida a entitats i startups d'arreu del món amb l'objectiu d'identificar solucions innovadores per als reptes de la mobilitat actual que es basin en la utilització de drons per millorar l'operativa viària i el manteniment d'infraestructures.
16 novembre 2023
La capital navarresa es converteix en la primera parada d'un cicle de debats per tot el territori espanyol que busca aprofundir en els reptes actuals de la mobilitat urbana i interurbana
2024 Fundació Abertis