TORNAR
Barcelona, 8 de setembre de 2015
El castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis i Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera dels Ecosistemes Mediterranis ha aconseguit la certificació mediambiental Biosphere Responsible Tourism, en la seva categoria “Biosphere Discover”, un programa de certificació internacional d’espais turístics respectuosos amb el medi ambient atorgat per l’Institut de Turisme Responsable (ITR) i avalat pel Global Sustainable Tourism Council (GSTC), únic organisme mundial acreditador en Turisme Sostenible, vinculat a l’Organització de les Nacions Unides.
L’Institut de Turisme Responsable ha avaluat, entre altres qüestions, el treball realitzat a la seu de la Fundació Abertis en matèria de gestió sostenible, desenvolupament econòmic i social, conservació i millora del patrimoni cultural, la conservació ambiental; i la implicació del visitant al recinte.
A més dels punts exposats, també s’han tingut en compte els avanços de la Fundació Abertis per compensar les emissions de CO2, la seva col·laboració activa com a membre del Consorci del Parc Natural del Foix, i sobretot la seva capacitat per posar en valor una estructura patrimonial de gran valor històric com és el castell de Castellet.
Aquest certificat, que té una vigència de tres anys, fins a juliol de 2018 (subjecte a revisions anuals), és el premi a la voluntat de la Fundació de millorar en la gestió mediambiental en les seves instal·lacions, així com de donar a conèixer en l’àmbit internacional les tasques mediambientalment responsables que duu a terme. Un exemple clar és la creació de la xarxa Internacional de Reserves de la Biosfera Mediterrànies, un projecte que engloba més de 14 països i més de 65 Reserves de la Biosfera de les dues ribes del mediterrani.
Sergi Loughney, director de la Fundació Abertis i director de Relacions Institucionals i RSC d’Abertis, ha destacat la importància d’aquesta certificació Biosphere Responsible Tourism: “Estem molt orgullosos de rebre aquesta distinció que, sens dubte, suposa un nou impuls a la imatge del Grup Abertis com a empresa compromesa amb el desenvolupament dels territoris en els quals està present”.
El castell de Castellet (Castellet i la Gornal) obté així una nova certificació mediambiental, que s’uneixi a l’UNE EN ISO 14:001, que acredita una correcta gestió ambiental de les seves activitats
La Fundació Abertis i el Medi ambient
Des de 1999 la Fundació Abertis ha impulsat tot tipus de recerques relacionades amb el medi ambient, en col·laboració amb prestigioses universitats. També ha organitzat nombroses jornades i seminaris i ha editat diferents publicacions científiques. Tot aquest treball va donar com a fruit la designació, en el 2013, del castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis, com a Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera dels Ecosistemes Mediterranis. En aquesta decisió va tenir també importància el fet que Castellet es trobi en un enclavament únic, el Parc Natural del Foix, amb una rica biodiversitat, així com que el castell compti amb la certificació 14:001, que garanteix una correcta gestió mediambiental que minimitza el seu impacte en l’entorn. La col·laboració amb l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura crea noves sinergies i dóna més força i major projecció a l’activitat divulgativa que la Fundació sempre ha dut a terme en el camp del medi ambient.
La política mediambiental d’Abertis se centra en la implantació progressiva d’un sistema de gestió mediambiental en els diferents àmbits d’actuació del Grup, d’acord amb els requeriments de la norma internacional ISO 14:001, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental de les activitats del Grup.
En aquest sentit, Abertis treballa per reduir la petjada de carboni derivada de la seva activitat econòmica optimitzant la gestió dels residus i conservant la biodiversitat dels espais naturals on es troben les infraestructures gestionades pel Grup. Des d’Abertis també es duen a terme accions de sensibilització mediambiental per fer extensiu el compromís amb l’entorn a col·laboradors, clients i proveïdors.
El centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies està obert al públic a través de visites guiades el segon cap de setmana de cada mes, en dissabte i diumenge, de 10 a 14 hores.
Història del castell de Castellet
La primera referència documental coneguda del castell data de l’any 977. La fortalesa va tenir una gran importància estratègica fins al segle XVI. En aquests segles, la possessió del castell va alternar entre diversos llinatges de feudataris, els comtes de Barcelona (segle XI) i la Corona catalano-aragonesa (segle XV). A partir d’aleshores, el castell va anar encadenant períodes de decadència fins a arribar a l’estat de ruïna. Entre 1928 i 1930 es va fer una restauració parcial del castell, que va incloure les estructures de la part central i de ponent. La Fundació Abertis ho va rehabilitar completament i avui acull la seva seu.
Els treballs arqueològics que s’han dut a terme en els últims anys permeten afirmar que al turó on hi ha el castell hi ha hagut presència humana des de l’època dels íbers, ara fa 2.500 anys, i que el lloc sempre ha estat vinculat a la vigilància de les vies de comunicació: el riu Foix i la Via Hercúlea, després anomenada Via Augusta, actual autopista AP-7.
La Fundació Abertis
La Fundació Abertis actua en tres grans àmbits (societat, cultura i medi ambient) amb l’objectiu de minimitzar l’impacte sobre el territori de l’activitat econòmica del Grup Abertis als països on opera. El compromís amb la societat es plasma en un extens programa de seguretat viària adreçat principalment als conductors o vianants més vulnerables; en l’àmbit de la cultura, la Fundació Abertis col·labora amb les principals institucions culturals del món; i en l’àmbit mediambiental, la seva seu, el castell de Castellet, és centre UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies.
La Fundació també canalitza alguns dels patrocinis d’Abertis i exerceix un paper cohesionador de les accions de responsabilitat social corporativa de les empreses del grup.
16 juny 2023
El Centre UNESCO Categoria II per a les reserves de la biosfera mediterrànies es va aprovar a l'Assemblea General de la UNESCO el 2013 i va ser inaugurat per la Directora General de la UNESCO, la Sra. Irina Bokova, l'any 2014. Aquest centre se sustenta en un acord signat per UNESCO i en un Acord Internacional signat per UNESCO i Espanya que ha estat renovat el 2022.
18 maig 2022
El Consell de Ministres del Govern d'Espanya, en la seva reunió del dia 22 de juny de 2021, va aprovar la renovació de l'acord amb l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) amb l'objectiu que el nostre país continuï albergant altres sis anys més el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de Biosfera Mediterrànies, seu de la Fundació Abertis.
2024 Fundació Abertis