Sala de premsa

TORNAR

La Fundació Catalana Síndrome de Down premia la Fundació Abertis per la seva labor d’inclusió laboral

  • La Fundació Abertis rep el reconeixement per la seva labor d’acció social i d’inserció laboral de joves amb síndrome de Down o altres discapacitats durant els últims anys.
  • Trenta-un joves amb discapacitat treballen en l’actualitat per a Abertis Infraestructuras a les seves oficines de Barcelona i Madrid o per a la Fundació Abertis en programes com el Cooperant Viari, el Cooperant per a la Gent Gran i el Cooperant Kango!. A Catalunya, la xifra assoleix els vint-i-cinc.


La Fundació Catalana Síndrome de Down ha premiat la Fundació Abertis pel seu treball continuat per impulsar la inclusió de les persones amb discapacitat en el món laboral. En l’actualitat trenta joves amb discapacitat treballen per al Grup a Espanya a les seves oficines de Barcelona i Madrid o en diversos projectes d’acció social de la Fundació Abertis.

L’acte de lliurament del premi ha reunit el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Jordi Jané, encarregat de clausurar la trobada; el president d’Abertis i de la Fundació Abertis, Salvador Alemany; la presidenta del Patronat de la Fundació Catalana Síndrome de Down, Montserrat Trueta; a la sotsdirectora general d’Ocupació en la Diversitat de la Generalitat, Elisabet Parés, juntament amb el director de Relacions Institucionals i RSC d’Abertis i director de la Fundació Abertis, Sergi Loughney.

Salvador Alemany, que ha rebut el premi de mans de Neus Durán, cooperant Kango!, ha destacat el seu orgull per aquest guardó que fa palès el reconeixement als valors d’una companyia que inclou entre les seves prioritats la “cerca que totes les accions que es porten a terme tinguin en compte l’accessibilitat i la integració de persones amb altres capacitats”, reforçant el compromís de la companyia en matèria de responsabilitat social amb la societat.

De la seva banda, Montserrat Trueta ha agraït a la Fundació Abertis la seva confiança en les capacitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i el seu compromís amb la inclusió laboral. Actualment, vint-i-cinc persones amb discapacitat tenen una feina en els diferents projectes fruit de la col·laboració entre la Fundació Catalana Síndrome de Down i la Fundació Abertis. Montserrat Trueta també ha expressat el desig que cada vegada més empreses comptin amb persones amb discapacitat a les seves plantilles i descobreixin els beneficis que aporten.

En el transcurs de l’acte s’ha presentat també la Memòria de la Fundació Abertis 2015 que, per primera vegada, compta amb la participació activa de Sergio Carreras, un jove amb síndrome de Down que treballa a les oficines d’Abertis a Barcelona, en una “iniciativa innovadora per conjugar els valors d’acció social en tots els àmbits del Grup”, segons ha destacat Sergi Loughney.

La col·laboració de la Fundació Abertis amb la Fundació Catalana Síndrome de Down es remunta al 2011, quan es va signar la contractació per a la seu d’Abertis a Barcelona de dues persones amb discapacitat encarregades de rebre i atendre les visites que arriben a la companyia, entre altres tasques d’auxiliar administratiu.

També es van començar a dissenyar diversos projectes amb els quals el Grup Abertis volia conjugar dues prioritats que regeixen la seva política de responsabilitat social corporativa: l’acció social i la seguretat viària.

D’aquesta manera, el 2011 va néixer el projecte de Cooperant Viari, un programa transversal que pretén unir la seguretat viària, l’educació i l’acció social amb la integració de persones amb síndrome de Down en el món laboral. Joves amb discapacitat es converteixen en cooperants viaris que cada dia observen, analitzen i registren els comportaments a la via de les famílies que porten els nens i adolescents a les escoles. A continuació, el cooperant explica a les classes el que ha vist: els comportaments correctes i quins s’han d’evitar. Els nens i joves són més receptius als missatges del cooperant, al qual han anat coneixent dia a dia a la sortida i l’entrada de l’escola. Molts es reconeixen a ells mateixos en els comportaments descrits, integren les correccions en el seu dia a dia i les traslladen als seus pares. En l’actualitat, el Cooperant Viari es desenvolupa a quatre escoles de la ciutat de Barcelona i a tres de Madrid.

El 2014 es va engegar el Cooperant per a la Gent Gran, un programa d’acció social pel qual joves amb discapacitat acompanyen persones grans amb problemes de mobilitat per poder assistir al Casal de Gent Gran del barri de Trinitat Vella, a Barcelona. Una iniciativa que beneficia totes les persones implicades: els joves que hi participen com a cooperants veuen reforçada la seva autoestima i treballen la responsabilitat; d’altra banda, les persones grans reben un suport imprescindible per sortir del seu aïllament, milloren la seva socialització i se’ls facilita la seva participació en les activitats del casal del barri.

El 2015 es va presentar el projecte Kango!, un programa per facilitar l’ús del transport públic per part dels escolars, amb l’objectiu d’afavorir l’autonomia dels nens aportant seguretat i confiança a les famílies i l’alumnat en els seus desplaçaments als centres educatius. Els nens participants tenen un dispositiu dotat de tecnologia NFC (de l’anglès Near Field Communication) que han de validar a les parades de les línies d’autobús urbà més properes a les escoles i a l’arribada a l’escola, on els esperen els anomenats cooperants Kango! de la Fundació Catalana Síndrome de Down, que vetllen perquè quedi marcat el control de pas de cada alumne. Actualment participen en la iniciativa dotze escoles de Barcelona amb servei a més de cent nens.

Aquest reconeixement se suma al Premi Stela que atorga la Fundació Síndrome de Down de Madrid i que rep la Fundació Abertis per segon any consecutiu. El guardó va ser creat el 1995 amb l’objectiu de facilitar i promoure la inserció social i laboral de persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals com a via per a la seva integració plena en la societat. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper dia 26 d’abril a les oficines de la Fundació ONCE a Madrid.


La Fundació Abertis

La Fundació Abertis va néixer el 1999 com a entitat sense ànim de lucre, amb l’objectiu de donar resposta a l’impacte que l’activitat econòmica del Grup Abertis té als diferents territoris i països on el Grup està present. La Fundació sempre ha donat prioritat a les actuacions relacionades amb la seguretat viària, el medi ambient i l’acció social, en sintonia amb el Pla Estratègic de Responsabilitat Social d’Abertis.


La Fundació Catalana de Síndrome de Down

La Fundació Catalana de Síndrome de Down té la missió de millorar la qualitat de vida de les persones amb síndrome de Down o altres discapacitats intel·lectuals, fent possible la seva inclusió total en la societat i aconseguint el màxim grau de dignitat, respecte, autodeterminació i benestar. Des del Servei d’Integració Laboral «Col·labora» es treballa per a la incorporació de les persones amb discapacitat intel·lectual en un entorn laboral normalitzat. Els professionals intervenen com a mediadors per fer compatibles les característiques individuals de cada persona amb les exigències del mercat laboral amb plenes garanties d’inclusió.


Nota de...

Notícies Relacionades

Compartir

Modificar cookies