TORNAR
La Fundació Abertis ha estat membre destacat al IV Congrés Mundial de Reserves de la Biosfera celebrat enguany a la ciutat de Lima, al Perú, entre el 14 i el 17 de març. Fins allà s’ha traslladat una delegació de la Fundació Abertis liderada pel seu president, Salvador Alemany, per presentar el Centre UNESCO de Castellet al món, a proposta de l’organització internacional.
A més, el president d’Abertis i de la Fundació Abertis, Salvador Alemany, ha estat una de les personalitats que ha protagonitzat la cerimònia de clausura de l’esdeveniment, juntament amb Manuel Pulgar-Vidal Otálora, ministre de l’Ambient del Perú; Michael Worbs, president del Consell Executiu Mundial de la UNESCO; Flavia Schlegel, subdirectora general de Ciències Naturals de la UNESCO; i Sergio Guevara, president del Consell Internacional de Coordinació (CIC) del programa MaB.
En la seva intervenció, Salvador Alemany ha destacat “el convenciment que la protecció del nostre ecosistema només podrà avançar a partir de l’esforç conscient i conjunt del sector públic amb el sector privat, més enllà fins i tot de les normes reguladores necessàries, i àdhuc imprescindibles, però que resulten del tot insuficients si no van acompanyades del compromís sincer de totes les parts implicades. Un compromís nascut d’una convicció, la convicció que la protecció de la naturalesa ens interessa a tots”.
També ha ressaltat la importància del Centre UNESCO de Castellet: “A més de la seva importància científica, el Centre representa un fet més rellevant per tractar-se del primer cas de col·laboració entre un organisme internacional com és la UNESCO amb una empresa de l’àmbit privat com Abertis. El resultat és una fórmula imaginativa i innovadora que posem a la seva disposició amb l’esperança que serveixi d’exemple per a altres centres similars que puguin crear-se en el futur en col·laboració amb la UNESCO”.
Durant el seu viatge al Perú, Salvador Alemany, president d’Abertis i de la Fundació Abertis, s’ha reunit amb el president del Consell de Ministres del país, Pedro Cateriano. Tot i que Abertis no és present al país llatinoamericà, la trobada entre el Govern peruà i Abertis mostra l’interès d’ambdues parts a estudiar la possibilitat de promoure operacions d’infraestructures necessàries en vista de la bona evolució que experimenta l’economia peruana.
La Fundació Abertis, convidada especial al Congrés
El Congrés Mundial de Lima s’ha desenvolupat al llarg de quatre jornades de conferències i reunions sobre diverses temàtiques relacionades amb els objectius del desenvolupament sostenible i de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible Post-2015. Temes com ara l’educació per al desenvolupament sostenible, la viabilitat econòmica de sistemes de protecció de la naturalesa, les migracions humanes i la protecció dels recursos naturals, entre d’altres, han protagonitzat els panels de la trobada.
Enguany, la UNESCO ha convidat la Fundació Abertis per a l’organització d’una de les set sessions paral·leles que s’han desenvolupat com a part del programa oficial del Congrés, per a la presentació del Centre UNESCO de les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, situat al castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis, com a primer i únic centre de Categoria 2 nascut de la col·laboració pública i privada.
Els centres Categoria 2 són centres i instituts patrocinats per la UNESCO que representen una modalitat especial en el sistema de Nacions Unides: els creen i financen els estats membres i estan destinats, principalment, a la consecució dels objectius estratègics del programa MaB (Man and Biosphere) de la UNESCO.
El programa MaB, de la seva banda, proposa una agenda de recerca interdisciplinària i de formació de capacitats per millorar la relació de la gent amb el seu ambient de forma global. Fa servir la seva Xarxa de Reserves de la Biosfera com a vehicle per compartir coneixements, fer recerca i monitoratge, educació i formació i presa de decisions participativa.
La sessió paral·lela, que va tenir lloc el dimecres 16 de març, va servir per presentar el Centre Internacional de Castellet com una experiència pionera en la col·laboració entre la UNESCO i una empresa privada, la Fundació Abertis. A més, es va anunciar el programa d’activitats que han tingut lloc al centre i l’agenda per als propers mesos. Així mateix, es va analitzar l’aportació i la creació de sinergies del Centre amb el programa MaB. Un exemple és la XVI Reunió de la Xarxa de Comitès Nacionals MaB i Reserves de la Biosfera a Iberoamèrica, que va tenir lloc a Castellet el darrer mes d’octubre.
A la sessió, que va ser moderada per Martí Boada, professor de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador científic del Centre UNESCO de Castellet, van participar Montserrat Fernández, directora adjunta de l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals a Espanya (OAPN); Miguel Clüsener-Godt, cap del Departament de Ciències de la Terra del Programa Man and Biosphere (MaB) de la UNESCO; Pierre Doumet, director de la Reserva de la Biosfera de Jabal Moussa, al Líban; i membres de la delegació de la Fundació Abertis. Va clausurar la sessió Ernesto de Zulueta Habsburgo-Lorena, ambaixador d’Espanya a Lima.
El Centre Internacional UNESCO
El castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis, va ser declarat el 2013 Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, patrocinat per l’organització pertanyent a les Nacions Unides, i es va inaugurar l’abril del 2014 com la primera experiència de col·laboració pública i privada en l’àmbit de la Xarxa de Reserves de la Biosfera.
Des d’aleshores, el Centre Internacional UNESCO s’ha consolidat com un centre Categoria 2 de difusió d’idees, projectes i coneixement, que serveix d’estímul a l’interès pel patrimoni cultural i natural i és paradigma de la gestió sostenible del patrimoni.
El Centre és el resultat del compromís entre l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient d’Espanya), la UNESCO i la Fundació Abertis, i compta amb el suport acadèmic de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).
El castell de Castellet està situat en un enclavament natural privilegiat, el parc natural del Foix, a la comarca de l’Alt Penedès (Barcelona). Rehabilitat per Abertis el 2011 seguint criteris de construcció sostenible, s’erigeix en un assentament original que data del segle IV aC, època de la qual s’han documentat fragments ceràmics.
L’edifici va obtenir el 2015 la certificació “Biosphere Responsible Tourism” en la seva categoria “Biosphere Discover”, un programa de certificació internacional d’espais turístics respectuosos amb el medi ambient atorgat per l’Institut de Turisme Responsable (ITR) i avalat pel Global Sustainable Tourism Council (GSTC), l’únic organisme mundial acreditador en turisme sostenible, vinculat a l’Organització de les Nacions Unides.
Abertis i el medi ambient
Abertis i la Fundació Abertis actuen en quatre grans àmbits (seguretat viària, cultura, acció social i medi ambient) amb l’objectiu de minimitzar l’impacte sobre el territori de l’activitat econòmica del Grup als països on opera.
En l’àmbit mediambiental, l’activitat es canalitza sobre manera a través del Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, que s’ubica a la seu de la Fundació Abertis.
A més, la política mediambiental d’Abertis té com a objectiu la implantació progressiva d’un sistema de gestió mediambiental en els diferents àmbits d’actuació del Grup, d’acord amb els requeriments de la norma internacional ISO 14:001, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental de les activitats del Grup.
En aquest sentit, Abertis treballa per reduir la petjada de carboni de la seva activitat econòmica (Carbon Disclosure Project), optimitzar la gestió dels residus i conservar la biodiversitat dels espais naturals on es troben les infraestructures gestionades pel Grup.
16 juny 2023
El Centre UNESCO Categoria II per a les reserves de la biosfera mediterrànies es va aprovar a l'Assemblea General de la UNESCO el 2013 i va ser inaugurat per la Directora General de la UNESCO, la Sra. Irina Bokova, l'any 2014. Aquest centre se sustenta en un acord signat per UNESCO i en un Acord Internacional signat per UNESCO i Espanya que ha estat renovat el 2022.
18 maig 2022
El Consell de Ministres del Govern d'Espanya, en la seva reunió del dia 22 de juny de 2021, va aprovar la renovació de l'acord amb l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) amb l'objectiu que el nostre país continuï albergant altres sis anys més el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de Biosfera Mediterrànies, seu de la Fundació Abertis.
2024 Fundació Abertis