TORNAR
L’objectiu principal d’aquest projecte és l’enfortiment i la millora de l’activitat acadèmica entre països del vessant mediterrani (Espanya, França i Itàlia) i les institucions marroquines i libaneses, en el context de les Reserves de la Biosfera del Mediterrani (RRBB).
La iniciativa alinearà l'activitat de les universitats de la regió mediterrània, innovant la seva capacitat d'investigació, promourà la seva internacionalització, enriquirà l'experiència personal del personal acadèmic, permetrà l'aprenentatge mutu entre les parts interessades i millorarà el caràcter interdisciplinari d'activitat acadèmica. En general, s'espera que el projecte involucri a més de 100 persones.
El programa adjudicat a la Fundació Abertis està dotat amb prop d'1 milió d'euros i s'iniciarà oficialment aquest mes de novembre.
El projecte compta amb la participació de les universitats marroquines de Cadi Ayyad (Marrakech) i la Mohammed V (Rabat), i les universitats de San José i la Universitat Americana, ambdues a Beirut (Líban). A més, compta amb el suport de la Universitat francesa de Aix-Marseille; la Unió per la Universitat Mediterrània, amb seu a Roma, i de dues ONG's: MAB França i l'Associació per a la Protecció de la Reserva de la Biosfera de Jabal Moussa.
Erasmus+ és el programa de la UE de suport a l'educació, formació, joventut i esport a Europa, que ofereix oportunitats d'estudi, adquisició d'experiència i voluntariat a més de 4 milions d'europeus.
Reconeixement a la labor de la Xarxa Mediterrània
Recentment, la Fundació Abertis ha rebut, per part de la Royal Society for the Conservation of Nature de Jordània, un reconeixement a la seva labor d'impuls de la Xarxa Mediterrània de Reserves de la Biosfera a través del seu Centre Internacional UNESCO, una experiència pionera de col·laboració públic-privada amb el Govern d'Espanya a través del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient i sota els auspicis de les Nacions Unides.
La Royal Society for the Conservation of Nature és una entitat jordana dedicada a la protecció, conservació i gestió dels recursos naturals de Jordània i està presidida pel príncep de l'aigua del país, el Príncep L'Hassan Bin Talal.
El Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies ha incorporat en els últims mesos dues noves reserves a Jordània, les ciutats de Dana i Mujib, reforçant així el seu compromís de cooperació entre les dues ribes del mediterrani.
La Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies
Els més de 70 territoris que conformen la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies (RRBMed) inclouen un conjunt de llocs diversos i representatius que alberguen un patrimoni excepcional relacionat amb la biodiversitat, els paisatges i les expressions culturals. La qualitat d'aquests recursos ambientals i culturals situa a les reserves de biosfera del Mediterrani com a llocs d'excel·lència per al foment del turisme sostenible en totes les seves modalitats, en un entorn únic de dues costes unides per la seva cultura i naturalesa.
El Castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis, va ser declarat en 2013 Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies. Es tracta de la primera experiència de col·laboració públic-privada en l'àmbit dels centres de Categoria 2 de la xarxa de Reserves de la Biosfera, reconegut per l'organització pertanyent a les Nacions Unides.
Els centres Categoria 2 són centres i instituts afavorits per la UNESCO que representen una modalitat especial en el sistema de Nacions Unides: els creen i financen els Estats membres i la seva destinació principal és la consecució dels objectius estratègics del programa MaB (Man and Biosphere) de la UNESCO.
Des de llavors, el Centre Internacional UNESCO s'ha consolidat com un centre de difusió d'idees, projectes i coneixement, que serveix com a estímul a l'interès pel patrimoni cultural i natural, sent paradigma de la gestió sostenible del patrimoni.
16 juny 2023
El Centre UNESCO Categoria II per a les reserves de la biosfera mediterrànies es va aprovar a l'Assemblea General de la UNESCO el 2013 i va ser inaugurat per la Directora General de la UNESCO, la Sra. Irina Bokova, l'any 2014. Aquest centre se sustenta en un acord signat per UNESCO i en un Acord Internacional signat per UNESCO i Espanya que ha estat renovat el 2022.
18 maig 2022
El Consell de Ministres del Govern d'Espanya, en la seva reunió del dia 22 de juny de 2021, va aprovar la renovació de l'acord amb l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) amb l'objectiu que el nostre país continuï albergant altres sis anys més el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de Biosfera Mediterrànies, seu de la Fundació Abertis.
2024 Fundació Abertis