Sala de premsa

TORNAR

Jornada de debat sobre mobilitat de la gent gran

Jornada de debat sobre mobilitat de la gent gran

S'ha celebrat a la seu de la Fundació Abertis una jornada de debat sobre un dels col·lectius de risc als quals més s'atribueix manca de destreses i mancances psicofísiques de cara a la conducció. La Jornada s'ha articulat al llarg de dues taules rodones: una d'elles moderada per Aquilino Molinero de la Universitat de Valladolid, en què s'ha tractat de la mobilitat i la sinistralitat. En aquesta primera Taula han participat: Rosa Ramirez Subdirectora General d'Anàlisi i Vigilància Estadística de la DGT, Cristina Zamorano, Cap del Centre de Seguretat Vial en Autopistes, Paco Canes President de l'Associació Estatal de Víctimes d'Accidents DIA i Jacobo Diaz, director general de l'Associació Espanyola de la Carretera.

Possiblement la dada més reveladora, sobretot per l'objectivitat del mateix, ha estat aportat per la DGT. I és que segons les estadístiques queda prou palès que davant del col·lectiu de gent gran hi ha prejudicis que estableixen o pressuposen unes discapacitats enfront del trànsit que no s'ajusten a les dades de sinistralitat. Els grans tenen un alt índex de letalitat, però el tenen en major mesura com a vianants i com a passatgers que com a conductors. Són el grup de conductors, per edat major de 65 anys, que menys accidents tenen, pel que a priori no sembla que requereixin unes cauteles especials enfront de la conservació del permís, sempre que acreditin en els exàmens psicofísics que les seves aptituds són dins els barems establerts per la Llei.

La segona Taula, Sota el títol "Conduir als 70 i als 80" s'ha centrat més en les capacitats físiques de la gent gran i del seu control per part de l'administració. En aquesta taula, moderada per Sergi Loughney, director de Relacions Institucionals i RSC d'Abertis i Fundació Abertis, han participat; Dr. Josep M. Ramirez, director gerent de l'Institut Guttmann, Bonifacio Martín Secretari General de l'Associació Espanyola de Centres Mèdics-Psicotècnics i Luis Montoro president de FESVIAL. En aquesta segona taula ha cridat l'atenció que des de l'Associació de Centres Psicotècnics es reclama una major formació en els psicòlegs responsables de valorar els conductors i un major control i inspecció dels mateixos per evitar que els menys professionals acabin sent un colador de conductors amb discapacitats i més per aquest mateix motiu tinguin millors resultats financers.

Des de l'Institut Guttmann Josep Maria Ramirez és contundent, com a metge afirma que no hi ha cap base científica per limitar la conducció per edat. A més, segons ell això generaria un problema, ja que la mobilitat és un signe de qualitat de vida i limitar-lo a la gent gran és, per tant, una disminució de la seva qualitat de vida com a ciutadans. Luis Montoro ha posat de rellevància el disbarat que representa que, a partir dels 70 anys, la renovació del permís sigui cada 5 anys, extrem amb el qual la resta de ponents han estat d'acord, amb un cert consens de tornar, a partir d'una determinada edat, a reprendre el període de renovació cada un o cada dos anys.

Es pot establir que les conclusions tenen prou consens entre tots els ponents, en el sentit que no s'ha de limitar la conducció per un criteri exclusiu d'edat, que les inspeccions mèdiques que acrediten les aptituds psicofísiques dels conductors s'han de millorar i professionalitzar-se, que les vies han d'adaptar pel que fa a senyalització, per claredat i quantitat, cosa que seria no només positiu per als conductors de més edat i que ja existeixen mecanismes en forma de restriccions per als que, tot i tenir les seves qualitats minvades, encara poden conservar el dret a tenir el permís de conduir.

El director de Relacions Institucionals i RSC d'Abertis i Fundació Abertis, Sergi Loughney, va acomiadar la Jornada, agraint haver comptat amb el panell d'experts en seguretat viària dins de diferents camps per unir esforç i aconseguir una conducció més segura i mobilitat per a tots els usuaris , especialment el nostre gran, Loughney va destacar que cal passar la ITV personal a mesura que perdem facultats, per a la nostra seguretat i la resta de conductors.

Fundació Abertis editarà la memòria de l'Observatori Conduir els 70 i els 80, que posarà a disposició dels principals organismes. El cicle d'Observatoris seguretat viària, és una iniciativa que s'emmarca en les activitats de la Fundació Abertis i el seu compromís amb la seguretat viària.

Notícies Relacionades

Compartir

Modificar cookies