Encabezado

TORNAR

La Fundació Abertis organitza el tancament del projecte Erasmus+ per a la recerca aplicada i l'educació sobre les Reserves de la Biosfera del Mediterrani

Administración Abertis,

  • El projecte arriba a la fi després de 40 mesos de treball intens en què han estan involucrades més de 150 persones, entre professionals i estudiants universitaris de cinc països del Mediterrani.
  • Els impulsors d'Erasmus+ EduBioMed celebren haver aconseguit enfortir les relacions entre universitats i reserves libaneses i marroquines.
  • Amb aquesta iniciativa s'ha finançat el desenvolupament i subministrament d'eines per a la recerca aplicada en estudis socioambientals.

Barcelona, 25 de febrer del 2022- Fa quatre anys la Comissió Europea adjudicava a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i al Centre Internacional UNESCO per ales Reserves de la Biosfera Mediterrànies (UNESCOMED), seu de la Fundació Abertis, el projecte Erasmus+, una iniciativa l'objectiu principal de la qual és l'enfortiment i lamillora de l'activitat acadèmica entre països de la conca mediterrània (Espanya,França i Itàlia) i les institucions marroquines i libaneses, en el context de les Reserves de la Biosfera del Mediterrani. Ara aquest projecte arriba a la fi després de 40 mesos de treball intens en què han estan involucrades més de 150 persones, entre professionals i estudiants universitaris de cinc països del Mediterrani.

El projecte Erasmus+ EduBioMed s'ha presentat avui en un acte que ha tingut lloc ala seu de l'Institut Cervantes de Beirut i que ha comptat amb la presència de laseva directora, Yolanda Soler, i de la directora de la Fundació Abertis, GeorginaFlamme, que ha presentat les línies estratègiques de la Fundació. Així mateix, s'han presentat les activitats que es porten a terme a través del Centre InternacionalUNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies (UNESCOMED), així comles conclusions principals del projecte Erasmus+ EduBioMed en una taula rodona en què han participat representants de les dues principals universitats libaneses col·laboradores del projecte. L'acte ha estat clausurat per l'ambaixador d'Espanya al Líban, José Maria Ferré de la Peña.


El projecte Erasmus+ EduBioMed s'ha focalitzat a enfortir la recerca i l'educació aplicada a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, així com el reforç de les relacions entre universitats i reserves libaneses i marroquines. Gràcies a aquest projecte, a més, s'ha finançat el desenvolupament i subministrament d'eines pera la recerca aplicada en estudis socioambientals.

Entre altres activitats i resultats que s'han impulsat al llarg d'aquests quatre anys, cal destacar la realització d'enquestes en universitats libaneses i marroquines sobre el concepte de Reserves de la Biosfera, els tallers amb comunitats locals amb la finalitat d'alinear l'activitat universitària amb les necessitats dels territoris i la revisió de recomanacions sobre polítiques públiques per a la integració de les directives MAB al Líban i al Marroc.

Així mateix, s'ha impulsat la producció d'una agenda de treball en Reserves Mediterrànies i s'ha reforçat la producció d'eines informàtiques per a la recerca col·laborativa en Reserves de la Biosfera Mediterrànies. També s'han fomentat mésde 25 projectes d'educació i recerca en Reserves de la Biosfera libaneses i marroquines, així com la mobilitat de més de 60 universitaris en el projecteErasmus+ i l'edició d'una publicació sobre Reserves de la Biosfera Mediterrànies.

En aquesta mateixa línia, s'han impulsat cursos online sobre aquesta temàtica, l'elaboració d'un position paper sobre la producció de recomanacions sobre desenvolupament curricular universitari en Reserves de la Biosfera Mediterrànies i de plataformes informàtiques per a la ciència ciutadana i col·laborativa, així com la compra d'equipament per a treball de camp, entre altres activitats i iniciatives.

Poetes Cervantes en àrab: “En resumidas cuentas” de José Emilio Pacheco Coincidint amb la finalització del projecte Erasmus+ EduBioMed, demà, 26 defebrer, a les 18 hores, tindrà lloc a la Biblioteca Nacional del Líban la presentació de l'adaptació a l'àrab de l'obra “En resumidas cuentas” de José Emilio Pacheco.

Es tracta d'una iniciativa emmarcada dins del projecte “Poetes Cervantes en àrab”(POCENAR), impulsat també per la Fundació Abertis a través del Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, que promou un programa d'edició i traducció a l'àrab de poetes guardonats amb el Premi Cervantes.

El suport de la Fundació Abertis a aquesta iniciativa, que té com a finalitat la difusió de la seva obra al Marroc i altres països àrabs, com també fomentar el diàleg intercultural i posar en valor la labor dels joves traductors marroquins, s'inscriu en les activitats dutes a terme des del Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies com a treball d'unió entre les dues vores del Mediterrani, sota els auspicis de la UNESCO.

Sobre la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies

Els més de 70 territoris que conformen la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies (RRBBMed) inclouen un conjunt de llocs diversos i representatius que allotgen un patrimoni excepcional relacionat amb la biodiversitat, els paisatges i les expressions culturals. La qualitat d'aquests recursos ambientals i culturals situa les Reserves de Biosfera del Mediterrani com a indrets d'excel·lència per al foment del turisme sostenible en totes les seves modalitats, en un entorn únic de dues costes unides per la seva cultura i naturalesa.

El castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis, va ser declarat el 2013 CentreInternacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies. Es tracta de la primera experiència de col·laboració publicoprivada en l'àmbit dels centres de Categoria 2 de la Xarxa de les Reserves de la Biosfera, amb el reconeixement de l'organització pertanyent a les Nacions Unides.

Els centres de Categoria 2 són centres i instituts patrocinats per la UNESCO que representen una modalitat especial en el sistema de Nacions Unides: els creen i financen els estats membres i estan destinats, principalment, a la consecució del sobjectius estratègics del programa MaB (Man and Biosphere) de la UNESCO.

Des d'aleshores, el Centre Internacional UNESCO s'ha consolidat com un lloc de difusió d'idees, projectes i coneixement, que serveix d'estímul a l'interès pel patrimoni cultural i natural i és paradigma de la gestió sostenible del patrimoni.


Descarregar nota de premsa  

Notícies Relacionades

Compartir

Modificar cookies