Sala de premsa

TORNAR

La Fundació Abertis promou la "Declaració de Castellet per a la protecció de la biodiversitat"

Administración Abertis,

  • La "Declaració de Castellet per a la protecció de la biodiversitat" alerta de les conseqüències greus que el ritme actual de pèrdua de biodiversitat pot tenir sobre el planeta i sobre l'assoliment de les metes de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.
  • Les Reserves de la Biosfera, segons el manifest, són enclavaments de suport a la recerca on s'avaluen i es gestionen els sistemes socioecològics per tal de protegir el medi ambient i fer front a la pèrdua de biodiversitat i al canvi global.
  • El castell de Castellet (Barcelona), seu de la Fundació Abertis, és des del 2013 Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies.

La Fundació Abertis, juntament amb la UNESCO i el Ministeri de Transició Ecològica —a través de l'Organisme Autònom de Parcs Naturals— ha promogut la "Declaració de Castellet per a la protecció de la biodiversitat", un manifest per alertar de les conseqüències greus que el ritme actual de pèrdua de biodiversitat pot tenir sobre el planeta i sobre l'assoliment de les metes de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, incloses les relacionades amb la pobresa, la fam i la salut.

La Declaració afirma que "la pèrdua de biodiversitat és un dels problemes ambientals actuals més crítics, que amenaça l'equilibri dels ecosistemes i, amb això, el nostre benestar". "Aquesta pèrdua està causada principalment per l'activitat humana, particularment la destrucció d'hàbitats, la sobreexplotació dels oceans, la contaminació, l'expansió urbana, el canvi climàtic i la desforestació, que està provocant incendis i inundacions greus", assegura.

Pel que fa al paper de les Reserves de la Biosfera en el manteniment de la biodiversitat del planeta, segons el manifest, "són enclavaments de suport a la recerca on s'avaluen i es gestionen els sistemes socioecològics per tal de protegir el medi ambient i fer front a la pèrdua de biodiversitat i al canvi global, a més de prioritzar el desenvolupament de les comunitats locals".

Segons la declaració, "des de la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies apostem pel desenvolupament sostenible i la protecció de la biodiversitat, enfortint al mateix temps les relacions entre els països de la regió mediterrània. Una de les nostres prioritats és promoure l'estudi de cada regió amb l'objectiu de subratllar el paper distintiu i únic de cada reserva, respectant la idiosincràsia de cada país i posant èmfasi especialment en les poblacions locals".

La Declaració conclou afirmant que "mitjançant la col·laboració de les reserves al voltant del Mediterrani i del món, treballant pel mateix objectiu, volem aportar solucions aplicables i afavorir un canvi de model de la societat no només per al benefici de la biodiversitat i del planeta, sinó per al nostre propi".

Inauguració del Campus UAB-Fundació  Abertis 

La Declaració de Castellet s'ha llegit avui en el marc de la inauguració del curs universitari del Campus UAB-Fundació Abertis de Reserves de la Biosfera Mediterrànies, durant una jornada en la qual han participat, entre altres experts, Montserrat Fernández San Miguel, directora adjunta de l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals; Martí Boada, investigador de la UAB i coordinador científic del Centre UNESCO, i Sergi Loughney, director de la Fundació Abertis.

En la seva intervenció davant dels joves, el director de la Fundació Abertis, Sergi Loughney, ha destacat que "hem d'aconseguir un món més sostenible, on les persones visquin en convivència amb el planeta" i ha animat les empreses "a seguir aquest exemple i treballar per protegir el medi ambient i combatre d'emergència climàtica". 

El Campus UAB de Reserves de la Biosfera Mediterrànies va néixer del conveni de col·laboració signat per la UAB i la Fundació Abertis el 2016. Ambdues parts col·laboren per treballar activament per al foment i desenvolupament de la recerca interdisciplinària en l'àmbit socioambiental en relació amb les Reserves de la Biosfera del Mediterrani.

Per part de la UAB, el Campus s'articula a través de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i la Facultat de Ciències. Els destinataris principals del Campus són els estudiants del grau de Ciències Ambientals de la UAB i del màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social (SAES) de l'ICTA-UAB.

El Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies

La seu institucional de la Fundació Abertis, situada al castell de Castellet (Barcelona), va ser declarada el 2013 Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies (CIURBN). Es tracta de la primera experiència de col·laboració publicoprivada en l'àmbit dels centres de Categoria 2 de la Xarxa de les Reserves de la Biosfera, amb el reconeixement de l'organització pertanyent a les Nacions Unides. El 2018 el CIURBN va incorporar dues noves reserves, les ciutats de Dana i Mujib a Jordània, reforçant així el seu compromís de cooperació entre les dues ribes del Mediterrani.

Els centres de Categoria 2 són centres i instituts patrocinats per la UNESCO que representen una modalitat especial en el sistema de Nacions Unides: els creen i financen els estats membres i estan destinats, principalment, a la consecució dels objectius estratègics del programa MaB (Man and Biosphere) de la UNESCO.

Els més de 70 territoris que conformen la Xarxa de  Reserves de la Biosfera Mediterrànies (RRBBMed) inclouen un conjunt de llocs diversos i representatius que allotgen un patrimoni excepcional relacionat amb la biodiversitat, els paisatges i les expressions culturals. La qualitat d'aquests recursos ambientals i culturals situa les reserves de biosfera del Mediterrani com a llocs d'excel·lència per al foment del turisme sostenible en totes les seves modalitats, en un entorn únic de dues costes unides per la seva cultura i naturalesa.

Des de la seva creació, el Centre Internacional UNESCO s'ha consolidat com un centre de  difusió d'idees, projectes i coneixement, que serveix d'estímul a l'interès pel patrimoni cultural i natural i és paradigma de la gestió sostenible del patrimoni.


Descarregar nota de premsa

Descarregar Declaració del Castellet

Notícies Relacionades

Compartir

Modificar cookies