TORNAR

La Fundació Abertis i la Fundació Joan Miró inauguren a Mèxic Univers Miró, amb una selecció d'obres de l'artista

Administración Abertis,

  • El Centre Cultural d'Espanya a Mèxic presenta, entre el 8 d'octubre i el 12 de desembre, quatre pintures i una escultura de Joan Miró i cinc fotografies de Joaquim Gomis, amic de l'artista i primer president de la Fundació Joan Miró.
  • La iniciativa s'inscriu en la vocació de la Fundació Joan Miró per la difusió internacional de l'obra de l'artista i incideix en el seu caràcter sígnic mitjançant una concisa i cuidada selecció de pintures i escultures de la seva última etapa.
  • Univers Miró es presenta per primera vegada fora de la Unió Europea. Entre 2019 i 2021, les representacions diplomàtiques d'Espanya a Roma, Berlín, Dublín, Brussel·les i París han acollit Univers Miró gràcies a la col·laboració entre el Ministeri d'Afers Eexteriors, Unió Europea i Cooperació, Abertis i la seva Fundació, i la Fundació Joan Miró.
  • Abertis, a través de la seva Fundació, col·labora amb grans institucions culturals amb l'objectiu de promoure la cultura i acompanyar a les administracions públiques dels països en els quals és present.
  • El Ministeri d'Afers Eexteriors, Unió Europea i Cooperació i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, a través del Centre Cultural d'Espanya a Mèxic, promociona l'art i la cultura espanyola en aquest país, propiciant espais de diàleg i intercanvi amb professionals i públics locals.




Joan Miró considerava l'art com a part intrínseca de la vida, amb atributs màgics que calia recuperar. Per a aconseguir aquest objectiu no va dubtar a transgredir les convencions acadèmiques de la pintura i, com altres artistes vinculats al món surrealista, va buscar inspiració en les manifestacions artístiques primigènies, formalment simples i, no obstant això, carregades de connotacions sagrades.


Prenent com a referents l'art de la prehistòria, els mestres medievals i la cultura popular, Miró va voler anar més enllà de la representació mimètica de la realitat i va simplificar progressivament les formes fins a quedar-se tan sols amb l'essencial. Aquesta pràctica va donar lloc a un llenguatge de signes singular, que va gestar des dels anys vint del segle passat a Mont-roig del Camp, a Tarragona, i que va cristal·litzar a principis dels anys quaranta, per a no despullar-se mai d'ell. En la seva obra, la nit, les constel·lacions, la figura de la dona, entesa com a representació simbòlica de conceptes com la fertilitat, la reproducció o la sexualitat, o l'ocell es van convertir per sempre en expressions d'un univers de creació i renovació.

“Una forma nunca es algo abstracto; siempre es un signo de algo. Siempre es un hombre, un pájaro o algo más”, Joan Miró entrevistado por James Johnson Sweeney

El projecte Univers Miró ens endinsa en el procés creatiu únic i personal de Joan Miró, transportant-nos a la ment i en fer d'un dels artistes més importants del segle XX a través de l'exploració del llenguatge de signes de l'artista mitjançant una concisa i cuidada selecció de pintures i escultures de la seva última etapa procedents dels fons de la Fundació Joan Miró. El conjunt inclou les pintures de 1978 Femme dans la nuit (Dona en la nit), Femme (Dona), Personnages et oiseaux avec un chien (Personatges i ocells amb un gos) i Personnages et oiseaux dans un paysage nocturne (Personatges i ocells en un paisatge nocturn) que, a més de desenvolupar el llenguatge sígnic de l'artista, presenten un altre dels seus elements capitals en el seu univers: l'ús dels colors vius. En paraules de Dolors Rodríguez Roig, comissària del projecte i autora del text de la publicació que acompanya l'exposició, “els colors purs responien a la voluntat de l'artista d'acostar al màxim les seves obres a les persones, així com també un gir cap al pop art. També li servien per a emfatitzar el seu llenguatge i el simbolisme de les seves representacions, anés fos quincom fos el mitjà artístic que utilitzés”. La selecció es completa amb l'escultura Monsieur, Madame (Senyor, Senyora), de 1969, que, en paraules de Rodríguez Roig, exemplifica com Miró “canviava la percepció tradicional de l'escultura amb els seus jocs visuals i poètics”.

Univers Miró presenta també cinc fotografies de l'artista, així com de la seva biblioteca personal i de la col·lecció d'objectes que conservava en el seu estudi realitzades per Joaquim Gomis (Barcelona, 1902-1991). Gomis, impulsor artístic i gran amic de Joan Miró, va fotografiar l'obra i l'ambient creatiu de l'artista al llarg de la seva trajectòria. Joaquim Gomis va ser el primer president del patronat de la Fundació Joan Miró on, per desig dels seus hereus, es gestiona i difon el seu arxiu fotogràfic, dipositat en l'Arxiu Nacional de Catalunya.
El projecte Univers Miró es presenta per primera vegada al públic fora de la Unió Europea. Entre 2019 i 2021, les Ambaixades d'Espanya a Roma, Berlín, Dublín, Brussel·les i París han acollit Univers Miró gràcies a la col·laboració entre el Ministeri d'Afers Eexteriors, Unió Europea i Cooperació, Abertis i la seva Fundació, i la Fundació Joan Miró.



Sobre Abertis

Abertis, referent internacional en la gestió d'infraestructures viàries, té un fort compromís amb la promoció de la cultura. En els últims anys, Abertis ha aconseguit difondre la cultura en els territoris on opera, en acostar l'obra de grans artistes espanyols com Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Diego Velázquez o Antoni Gaudí, en països com França, Itàlia, l'Argentina, el Brasil o Xile.

Sobre la Fundació Joan Miró

La Fundació Joan Miró va ser creada pel propi artista i va obrir les seves portes al públic enl 1975. Posseeix una col·lecció única de les obres de Joan Miró, la seva biblioteca personal i un arxiu amb la totalitat dels seus dibuixos preparatoris, la qual cosa converteix la Fundació en un centre de referència en la recerca, divulgació i promoció de la producció i del llegat de l'artista.

Des de la seva inauguració com a primer museu a Barcelona dedicat a l'art modern i contemporani, la Fundació Joan Miró també ha acollit nombroses exposicions temporals. També ha impulsat el’ Espai 13, una de les primeres sales dedicades a artistes i comissaris emergents, i un espai educatiu actiu centrat en la promoció de la creativitat i una millor comprensió de les pràctiques artístiques modernes i contemporànies.

Sobre el Centre Cultural d'Espanya a Mèxic

És part de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i forma part d'una xarxa de cultura en a l'exterior formada per 13 Centres Culturals, 6 Centres Associats i més de 100 Ambaixades que realitzen activitats a tot el món.

Es tracta d'una plataforma de promoció i cooperació cultural multidisciplinària innovadora, oberta i incloent que presenta a Mèxic el millor de l'art, la cultura, les indústries creatives i la ciència espanyoles. La seva programació està fermament compromesa amb el desenvolupament humà com a procés fonamental i el seu treball es realitza de manera col·laborativa amb agents locals.

Selecció d'imatges d'obra per a premsa

Aquest material és d'ús exclusiu per a la difusió d'aquest projecte en els mitjans de comunicació. Els drets d'autor correspondran sempre a l'autor o al seu representant legal. © Successió Miró 2021. Imatges d'obra i de la sala disponibles aquí.


Descarregar nota de premsa

Notícies Relacionades

Compartir

Modificar cookies