TORNAR
Barcelona 21 d'octubre de 2015
El castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis i Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, acull des d'avui i fins al divendres 23 d'octubre, la XVI Reunió del Comitè IberoMab amb una representació de 17 països d'Iberoamèrica i el Carib: Argentina, Xile, Costa Rica, Equador, El Salvador, Espanya, Haití, Hondures, Jamaica, Mèxic, Panamà, Paraguai, Perú, Portugal, República Dominicana i Uruguai. L'agenda de treball, inclou sessions durant els dies 21, 22, i en el dia 23 es realitzarà una visita a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre.
La jornada ha estat presidida per Josep Maria Coronas, secretari general d'Abertis; Montserrat Fernández, directora adjunta de l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals, organisme dependent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient; Miquel Clüsener-godt, cap de la divisió del programa MaB de la UNESCO; Dr. Sergio Guevara, President del Comitè Nacional MAB del departament d'Ecologia; Sergi Loughney, director de Fundació Abertis i del Centre Internacional UNESCO.
La creació de la Xarxa IberoMab (Xarxa de Comitès MaB i Reserves de la Biosfera d'Iberoamèrica i el Carib), promoguda el 1990 i constituïda formalment el 1997, va sorgir a partir del desig dels representants de països iberoamericans d'establir vincles i delimitar camps de cooperació comuns entre ells, a més de promoure la figura de Reserva de Biosfera. El seu principal objectiu és enfortir la cooperació entre Comitès Nacionals i Punts Focals MaB per a la gestió adequada del Programa MaB en els països d'Iberoamèrica i El Carib.
La primera trobada de la Xarxa, convocat pels Comitès Nacionals MaB d'Argentina, Brasil i Espanya, va tenir lloc a Caracas el 1992. A partir d'aquest moment, s'han succeït diferents reunions, sent l'última la celebrada a Tumbes, Perú, en 2011. Quatre anys més tard, amb l'impuls i l'organització per part de la Fundació Abertis, l'Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i la Secretaria de la UNESCO, així com la convocatòria del President del Consell internacional de Coordinació, l'activitat de la Xarxa es reprèn en aquesta XVI edició.
Des de la seva creació, la Xarxa ha realitzat activitats conjuntes que han permès els Comitès Nacionals, promoure la creació de noves reserves de la biosfera i identificar els reptes i les amenaces actuals i futures per a la conservació de la diversitat i el desenvolupament sostenible. Avui en dia, la Xarxa IberoMab està formada per 24 països i 177 Reserves de la Biosfera.
El Programa MaB (Man and Biosphere) proposa una agenda de recerca interdisciplinària i de formació de capacitats per millorar la relació de la gent amb el seu ambient en forma global. Utilitza la seva Xarxa de Reserves de la Biosfera com a vehicle per compartir coneixements, fer recerca i monitoratge, educació i formació i presa de decisions participativa.
Centre Internacional UNESCO
El Castell de Castellet, Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies va ser declarat el 14 de novembre de 2013 en el marc de la Conferència General de la UNESCO a París i inaugurat el 5 d'abril de 2014, constituint la primera experiència públic - privada en aquest àmbit.
El Centre es basa en un compromís entre l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals (Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient), UNESCO i la Fundació Abertis, i compta amb el suport acadèmic de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).
Les Reserves de la Biosfera, coordinades des del Programa MaB (Man and Biosphere) de la UNESCO, són àrees representatives dels territoris i paisatges de la Terra, d'ambients terrestres, costaners i marins; i tenen com a objectiu conciliar la conservació de la natura i el desenvolupament socioeconòmic.
El Castell de Castellet, Centre Internacional UNESCO de Reserves de la Biosfera Mediterrànies, està situat en un enclavament natural privilegiat, el parc natural del Foix, a la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona), el castell de Castellet, a més d'allotjar la seu institucional de la fundació abertis, també és un centre de difusió d'idees, projectes i coneixement, que serveix com a estímul a l'interès pel patrimoni cultural i natural, sent paradigma de la gestió sostenible del patrimoni.
Rehabilitat per abertis el 2001 seguint criteris de construcció sostenible, la construcció original del castell data del s. IV A.C. El castell de Castellet s'ha convertit en escenari ideal per a l'observació de la rica varietat de fauna i flora del parc i Centre Internacional UNESCO està obert al públic a través de visites guiades el segon cap de setmana de cada mes, en dissabte i diumenge, de 10 a 14 hores.
La Fundació Abertis i el medi ambient
La Fundació Abertis actua en tres grans àmbits (societat, cultura i medi ambient) amb l'objectiu de minimitzar l'impacte sobre el territori de l'activitat econòmica del Grup Abertis en els països en els quals opera. El compromís amb la societat es plasma en un extens programa de seguretat viària adreçat principalment als col·lectius més vulnerables: escolars, joves que s'inicien en el món del motor i conductors majors; en l'àmbit de la cultura, la Fundació Abertis col·labora amb les principals institucions culturals del món; i, en l'àmbit mediambiental, la seva seu, el castell de Castellet, és Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies.
La Fundació també canalitza alguns dels patrocinis d'Abertis i exerceix un paper cohesionador de les accions de responsabilitat social corporativa de les empreses del grup. La política mediambiental d'Abertis se centra en la implantació progressiva d'un sistema de gestió mediambiental en els diferents àmbits d'actuació del Grup, d'acord amb els requeriments de la norma internacional ISO 14: 001, amb l'objectiu de minimitzar l'impacte ambiental de les activitats del Grup.
En aquest sentit, Abertis treballa per reduir la petjada de carboni de la seva activitat econòmica (Carbon Disclosure Project), optimitzar la gestió dels residus i conservar la biodiversitat dels espais naturals on es troben les infraestructures gestionades pel Grup. En Abertis també es duen a terme accions de sensibilització mediambiental per fer extensiu el compromís amb l'entorn a col·laboradors, clients i proveïdors.
Peu de foto adjunta: Sergi Loughney, director de Fundació Abertis i del Centre Internacional UNESCO; Josep Maria Coronas, secretari general d'Abertis; Montserrat Fernández, directora adjunta de l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals, organisme dependent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient; Miquel Clüsener-godt, cap de la divisió del programa MaB de la UNESCO; Dr. Sergio Guevara, President del Comitè Nacional MAB del departament d'Ecologia.
16 juny 2023
El Centre UNESCO Categoria II per a les reserves de la biosfera mediterrànies es va aprovar a l'Assemblea General de la UNESCO el 2013 i va ser inaugurat per la Directora General de la UNESCO, la Sra. Irina Bokova, l'any 2014. Aquest centre se sustenta en un acord signat per UNESCO i en un Acord Internacional signat per UNESCO i Espanya que ha estat renovat el 2022.
18 maig 2022
El Consell de Ministres del Govern d'Espanya, en la seva reunió del dia 22 de juny de 2021, va aprovar la renovació de l'acord amb l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) amb l'objectiu que el nostre país continuï albergant altres sis anys més el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de Biosfera Mediterrànies, seu de la Fundació Abertis.
2024 Fundació Abertis