Sala de premsa

TORNAR

El Centre UNESCO de la Fundació Abertis acull el Mediterranea2017

Es tracta de la primera trobada centrada en el turisme sostenible a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies i hi han estat presents Salvador Alemany, president d’Abertis i de la Fundació Abertis, i Teresa Lizaranzu, ambaixadora delegada permanent d’Espanya davant de la UNESCO, entre altres personalitats

En els col·loquis han participat reconeguts representants del món de la gastronomia i la cultura com ara Josep Roca, restaurador del Celler de Can Roca, i Miguel Torres, president de Bodegas Torres

La conferència s’emmarca dins de l’Any Internacional de les Nacions Unides del Turisme Sostenible per al Desenvolupament

El Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies (CIURBN) i seu de la Fundació Abertis acull els dies 6 i 7 de setembre la trobada MEDITERRANEA 2017, el primer fòrum de turisme sostenible a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies (RRBBMed).

La trobada internacional té com a objectiu general crear el primer fòrum sobre el futur del turisme sostenible a la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies, explorant-ne les oportunitats i els reptes per als propers anys. MEDITERRANEA 2017 sorgeix amb la vocació de contribuir a l’enfortiment de la col·laboració entre les RRBBMed en matèria de turisme sostenible.

A l’acte d’inauguració ha estat present Salvador Alemany, president d’Abertis i de la Fundació Abertis, que ha destacat la declaració Castellet.

Per la seva part, Teresa Lizaranzu, ambaixadora delegada permanent d’Espanya davant de la UNESCO, ha defensat la participació activa d’Espanya “com l’Estat amb el major nombre de reserves inscrites, i per la constant aportació conceptual i financera al seu desenvolupament i difusió”.

Flavia Schlegel, directora adjunta de Ciències Naturals de la UNESCO, ha destacat que “el turisme és una activitat rellevant en l’àmbit de les Reserves de la Biosfera i aquesta trobada d’alt nivell encaixa perfectament entre les accions previstes per les Nacions Unides durant aquest Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament”.

Després de la inauguració s’han celebrat la conferència “Estat actual del turisme i els reptes de la sostenibilitat a la xarxa de RRBBMed” i el col·loqui “Mediterrani – Hotspot de biodiversitat i bressol de civilitzacions” en el qual han participat Josep Roca, restaurador del Celler de Can Roca, i Miguel Torres, president de Bodegas Torres.

L’agenda es completa amb sessions de debats relacionats amb la preservació de la biodiversitat i els valors culturals a través del turisme sostenible; l’ús eficient dels recursos, la protecció ambiental i la lluita contra el canvi climàtic; i les comunitats locals, la producció i el consum responsable en el turisme.

L’esdeveniment s’emmarca dins de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament de les Nacions Unides i ha tingut com a fruit el Manifest de les Reserves de la Biosfera Mediterrànies pel Turisme Sostenible.

En el mateix marc es va celebrar el dia 5 la II Trobada de Gestors de les RRBBMed per enfortir les relacions entre les Reserves, promoure estratègies de comunicació, desenvolupar el Centre de Documentació i reforçar vincles. A l’acte d’inauguració han estat presents Miguel Clüsener-Godt, responsable del programa MaB UNESCO, que ha defensat que “la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies és una eina excel·lent dins d’aquest complex panorama mundial, ja que serveix per donar suport a la cooperació entre les dues ribes del Mediterrani”. L’acompanyaven Martí Boada, coordinador científic del CIURBM, i Georgina Flamme, coordinadora general del CIURBM.


La Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies

Els 64 territoris que conformen la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies (RRBBMed) inclouen un conjunt de llocs diversos i representatius que allotgen un patrimoni excepcional relacionat amb la biodiversitat, els paisatges i les expressions culturals. La qualitat d’aquests recursos ambientals i culturals situa les reserves de biosfera del Mediterrani com a llocs d’excel·lència per al foment del turisme sostenible en totes les seves modalitats, en un entorn únic de dues costes unides per la seva cultura i naturalesa.


El Centre Internacional UNESCO

El castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis, va ser declarat el 2013 Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, i es va inaugurar l’abril del 2014 com la primera experiència de col·laboració pública i privada en l’àmbit dels centres de Categoria 2 de la Xarxa de Reserves de la Biosfera, patrocinat per l’organització pertanyent a les Nacions Unides.

Els centres de Categoria 2 són centres i instituts patrocinats per la UNESCO que representen una modalitat especial en el sistema de Nacions Unides: els creen i financen els estats membres i estan destinats, principalment, a la consecució dels objectius estratègics del programa MaB (Man and Biosphere) de la UNESCO.

Des d’aleshores, el Centre Internacional UNESCO s’ha consolidat com un centre de difusió d’idees, projectes i coneixement, que serveix d’estímul a l’interès pel patrimoni cultural i natural i és paradigma de la gestió sostenible del patrimoni.

Notícies Relacionades

Compartir

Modificar cookies