TORNAR
El centre UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies i seu de la Fundació Abertis, el castell de Castellet, ha acollit aquest matí un debat sobre el paper que els mitjans de comunicació juguen en la difusió i prevenció del canvi climàtic.
A la inauguració institucional de la jornada hi han assistit Flavia Schlegel, directora general adjunta de la UNESCO; Salvador Alemany, president d’Abertis i de la Fundació Abertis; i, Josep Maria Coronas, secretari general d’Abertis. Tots tres han coincidit en destacar la gran importància que la premsa té alhora de conscienciar a la ciutadania i, en definitiva, a tots els actors que hi participen, que el futur del nostre planeta és a les nostres mans.
Sota el títol Quin canvi climàtic reflexa la premsa?, hi han participat Antonio Madridejos, periodista científic de El Periódico; Antonio Cerrillo, periodista científic de La Vanguardia; Tomàs Molina, del programa Espai Terra, de TV3; i, Joan Carles Valero, periodista i relacions externes de l’ABC Catalunya.
Un dels aspectes més destacats del debat ha estat la diferència que hi ha entre els EUA i Europa respecte a la percepció que tenen els ciutadans sobre el canvi climàtic. Mentre només la meitat dels nord-americans associen l’activitat humana amb aquest fenomen, a Europa sembla que les causes antropogèniques del canvi climàtic estan més acceptades, tot i que sovint es confonen conceptes.
Finalment, han clausurat la trobada Michael Worbs, president del Consell Executiu de la UNESCO i el doctor Martí Boada, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB i assessor científic de la Fundació Abertis.
La Fundació Abertis
La Fundació Abertis actua en tres grans àmbits (societat, cultura i medi ambient) amb l’objectiu de minimitzar l’impacte sobre el territori de l’activitat econòmica del Grup Abertis en els països en els quals hi opera. El compromís amb la societat es plasma en un extens programa de seguretat vial dirigit principalment als col·lectius més vulnerables: escolars, joves que s’inicien al món del motor i conductors majors; en l’àmbit de la cultura, la Fundació Abertis col·labora amb les principals institucions culturals del món; i, en l’àmbit mediambiental, la seva seu, el castell de Castellet, és centre UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies.
16 juny 2023
El Centre UNESCO Categoria II per a les reserves de la biosfera mediterrànies es va aprovar a l'Assemblea General de la UNESCO el 2013 i va ser inaugurat per la Directora General de la UNESCO, la Sra. Irina Bokova, l'any 2014. Aquest centre se sustenta en un acord signat per UNESCO i en un Acord Internacional signat per UNESCO i Espanya que ha estat renovat el 2022.
18 maig 2022
El Consell de Ministres del Govern d'Espanya, en la seva reunió del dia 22 de juny de 2021, va aprovar la renovació de l'acord amb l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) amb l'objectiu que el nostre país continuï albergant altres sis anys més el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de Biosfera Mediterrànies, seu de la Fundació Abertis.
2024 Fundació Abertis