TORNAR
El Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies (CIURBN) i seu de la Fundació Abertis continua impulsant la col·laboració entre les diferents xarxes europees.
Amb el títol “La Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies. Cap a una cooperació estratègica amb la regió de l’Adriàtic” va tenir lloc el darrer dijous a Venècia (Itàlia) l’acte de presentació del CIURBN per estrènyer la cooperació amb les Reserves de la Biosfera de les regions adriàtica i jònica.
L’acte, organitzat conjuntament per la Fundació Abertis i la Universitat Autònoma de Barcelona sota els auspicis de la UNESCO, va ser presidit per Salvador Alemany, president d’Abertis i de la Fundació Abertis; Ana Luiza Thompson-Flores, directora de la delegació de la UNESCO a Itàlia; i Carlos del Río, president d’A4 Holding, filial d’Abertis a Itàlia.
Durant el seu discurs d’inauguració, Salvador Alemany va recordar la voluntat que el Centre UNESCO de la Fundació Abertis es consolidi com un referent d’excel·lència, serveixi com a model de cooperació entre les dues ribes del Mediterrani en els assumptes relacionats amb les Reserves de la Biosfera i es constitueixi com un ens facilitador del desenvolupament d’acords i llaços entre totes elles.
En la trobada també van participar Roser Maneja, coordinadora científica del Centre UNESCO; Vanja Debevec, directora de la reserva eslovena del Karst; Sergio Rossi, especialista en biologia marina de la Universitat de Bolonya; i Sergi Loughney, director de Relacions Institucionals i RSC d’Abertis i director de la Fundació Abertis.
Loughney va destacar que aquest projecte, en aliança amb una entitat dependent de les Nacions Unides com és la UNESCO, transmet solidesa i transparència, conceptes clau en la política d’RSC de les empreses del segle XXI.
Durant la clausura, Miguel Clüsener-Godt, director de la divisió de ciències de la terra de la UNESCO, va destacar l’important paper de les aliances públiques i privades, aspecte clau per a la creació de futurs projectes de prestigi del CIURBN en altres països del món.
La Red de Reservas de la Biosfera Mediterráneas
Los 69 territorios que conforman la Red de Reservas de la Biosfera Mediterráneas (RRBMed) incluyen un conjunto de sitios diversos y representativos que albergan un patrimonio excepcional relacionado con la biodiversidad, los paisajes y las expresiones culturales. La calidad de estos recursos ambientales y culturales sitúa a las reservas de biosfera del Mediterráneo como lugares de excelencia para el fomento del turismo sostenible en todas sus modalidades, en un entorno único de dos costas unidas por su cultura y naturaleza.
El Centro Internacional UNESCO
El Castillo de Castellet, sede de la Fundación Abertis, fue declarado en 2013 Centro Internacional UNESCO para las Reservas de la Biosfera Mediterráneas. Se trata de la primera experiencia de colaboración público-privada en el ámbito de los centros de Categoría 2 de la red de Reservas de la Biosfera, reconocido por la organización perteneciente a las Naciones Unidas.
Los centros Categoría 2 son centros e institutos auspiciados por la UNESCO que representan una modalidad especial en el sistema de Naciones Unidas: los crean y financian los Estados miembros y su destino principal es la consecución de los objetivos estratégicos del programa MaB (Man and Biosphere) de la UNESCO.
Desde entonces, el Centro Internacional UNESCO se ha consolidado como un centro de difusión de ideas, proyectos y conocimiento, que sirve como estímulo al interés por el patrimonio cultural y natural, siendo paradigma de la gestión sostenible del patrimonio.
16 juny 2023
El Centre UNESCO Categoria II per a les reserves de la biosfera mediterrànies es va aprovar a l'Assemblea General de la UNESCO el 2013 i va ser inaugurat per la Directora General de la UNESCO, la Sra. Irina Bokova, l'any 2014. Aquest centre se sustenta en un acord signat per UNESCO i en un Acord Internacional signat per UNESCO i Espanya que ha estat renovat el 2022.
18 maig 2022
El Consell de Ministres del Govern d'Espanya, en la seva reunió del dia 22 de juny de 2021, va aprovar la renovació de l'acord amb l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) amb l'objectiu que el nostre país continuï albergant altres sis anys més el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de Biosfera Mediterrànies, seu de la Fundació Abertis.
2024 Fundació Abertis